سرمایه انسانی مجموعهای شامل دانش، مهارتها، استعدادها و تحصیلاتی یک فرد که شرکت میتواند آن را برای دستیابی به اهدافش به خدمت بگیرد. سرمایه انسانی از آن جهت دارای اهمیت است که برای دستیابی به هر چیزی در یک سازمان به سطحی از دانش و مهارتهای انسانی نیاز است.
یکی از مهمترین وظایف مدیران استفاده از کلیه منابع موجود جهت رسیدن به هدفهای کوتاهمدت و بلندمدت سازمان است. کارایی و اثربخشی مدیریت هر سازمان به معنای توانایی مدیران آن در چگونگی تهیه، توسعه، تخصیص و نگهداری و بهکارگیری منابع موجود است و این امر نیازمند اطلاعات صحیحی در مورد منابع سازمانی خواهد بود.
سرمایه انسانی، تنها نهادی است که میتواند ضمن تغییر خود، سایر نهادههای تولید را دگرگون یا متعادل کند، مبنایی برای نوآوری فراهم سازد و در سطح وسیع موجب رشد اقتصادی شود.
هدف اصلی شرکت توسعه خرد ویرا در ارائه مدل مَرسا (مدیریت رشد سرمایههای انسانی)، روشنتر نمودن مفهوم سرمایه انسانی و اهمیت سرمایه انسانی در رشد هر کسب و کار است.
مَرسا؛ یک چارچوب جامع است که تمامی سیستمها و زیر سیستمهای موردنیاز مدیریت سرمایههای انسانی از قبیل طراحی مشاغل، جبران خدمات، جذب و استخدام، ارتقاء و گردش شغلی، مدیریت عملکرد، آموزش، جانشینپروری و... را شامل می شود.
شرکت توسعه خرد ویرا با طراحی و معرفی " مَرسا " تلاش می کند تا فرآیندهای مدیریت سرمایههای انسانی را بهینه نموده و با برآورده نمودن نیازهای سازمانها و شرکتها در تمامی حوزه سرمایههای انسانی؛ بهبود، رشد و ارتقا بهرهوری این سرمایههای ارزشمند را بهصورت پایدار مهیا نماید.
مدل مَرسا:
مدل مَرسا؛ بر اساس 4 اصل(رکن) و 18 رهیافت طراحی شده است. این مدل میتواند به سازمانها کمک کند تا تمامی فرآیندهای سرمایههای انسانی را بهصورت جامع و یکپارچه پیادهسازی، کنترل و بهبود دهند.
این مدل از چهار (4) اصل اساسی تشکیل شده است:
- همسوسازی راهبردها
- طراحی فرآیندهای اجرایی
- توسعه سرمایههای انسانی
- بهبود و رشد پایدار
رهیافتهای مرسا
جهت استقرار هر یک از این چهار اصل، شرکتها و سازمانها باید رهیافتهای زیر را بهصورت جامع و یکپارچه و در سطوح مختلف سازمانی بکار بگیرند.
1-همسوسازی راهبردها
هدف از همسوسازی راهبردها، یکپارچه نمودن راهبردهای سرمایههای انسانی در راستای تحقق اهداف سازمانی میباشد. سازمانها باید از طراحی و تدوین راهبردهای سرمایههای انسانی مبتنی بر نیازها و اهداف کارکنان و سازمان، اطمینان یابند بهطوریکه اقدامات و فعالیتهای کارکنان در راستای تحقق چشمانداز، اهداف و استراتژیهای سازمانی باشد.
- فرهنگ، نگرشها و ارزشهای سازمانی
- راهبردهای سرمایههای انسانی
2-طراحی فرآیندهای اجرائی
منظور از طراحی فرآیندهای اجرائی، اجرای کامل فرآیند سرمایههای انسانی در سازمان میباشد. این فرآیندها میبایست به صورتی باشد که پشتیبانیکننده راهبردهای سرمایههای انسانی، فرآیندهای اصلی و زنجیره ارزش شرکت بوده و همواره همراستا با راهبردهای سازمان باشند.
- طراحی ساختار سازمانی و مشاغل
- برنامهریزی سرمایههای انسانی
- بهکارگیری سرمایههای انسانی
- حقوق و دستمزد و نظام جبران خدمت
- روابط کار و ارتباطات داخلی
- انفصالازخدمت و رهایی
- سلامت و بهداشت شغلی
3-توسعه سرمایههای انسانی
سازمانها با اجرای برنامههای آموزش، مدیریت دانش، کشف استعدادها، ایجاد انگیزههای درونی و بیرونی مقدمات توسعه و رشد سرمایههای انسانی را فراهم میکنند.
- برنامههای آموزش و یادگیری
- استعدادیابی و جانشینپروری
- توسعه مسیر شغلی
- مربیگری
- مدیریت دانش
4-بهبود و رشد پایدار
این رکن مجموعهای از شاخصهای عملکردی مربوط به مدیریت سرمایههای انسانی و متناسب با راهبردها، اهداف، برنامهها و کارکردهای سرمایههای انسانی میباشد که در فواصل زمانی مناسب پایش و با استفاده از یادگیری حاصل از نتایج کسب شده برنامههای بهبود سرمایههای انسانی را تدوین و اجرا میگردد.
- ریسکهای سرمایههای انسانی
- مدیریت عملکرد
- تعهد سازمانی و رضایت شغلی
- بهرهوری نیروی کار و سنجههای عملکردی سرمایههای انسانی
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید با تلفن 09369990447 و 44641925 -021 تماس تا کارشناسان ما راهنمائی های لازم را ارائه نمایند.